A kosár üres

... minden ami bambusz

 

Bambusz fejlesztési projekt önkormányzatok és keresztyén gyülekezetek számára

Örö„Örökzöld reménység”

Fejlesztési projekt

Háztáji bambusz termesztésére, feldolgozására és értékesítésére

Agrárszociális projekt

önkormányzatok és keresztyén gyülekezetek részére

 

Fejlesztési cél:

1.     Települések földterületeinek hasznosítása a közösségépítés szolgálatába állítva. (közterületek, parkok, használaton kívüli temetők földterülete, egyéb földterületek) 2.     Maximum 5-7 éven belül nem csupán megtérül a kezdeti befektetés, hanem egy folyamatosan nyereséget termelő vállalkozás beindítását és növekedését is szolgálhatja.

3.     Foglalkoztatás, munkahelyteremtés elősegítése.

4.     Környezettudatosság erősítése.

5.     A levegő tisztítása, szűrése természetes módon.

6.     Életszemlélet változás.

Bevezetés

Az agrárszociális fejlesztési projektet a közösségépítés szolgálatába állítani nem egyszerű feladat. Kitartó és állhatatos munkával, szemléletformálással és folyamatos motiválással egy komplex szociális értékteremtő programot lehet megvalósítani.

A program beilleszthető a már meglévő kézműves, iparművész körök sorába.

Megfelelő keretek és feltételek biztosításával, folyamatos, tudatos irányítással és kíséréssel a programnak közösségteremtő- és megtartó erejét tapasztalhatják meg annak szervezői és résztvevői.

A mélyszegénységben élők önfenntartásának segítését jelentheti az önkormányzat és/vagy a különböző felekezetű gyülekezetek összefogásával és támogatásával indított projekt. Többek között tudatosan a „zöld település” programba is beilleszthető.

Különösen indokolt ez az elöregedő, fokozottan hátrányos helyzetű települések esetében, ahol a közösségfejlesztés és egyéb szociális, egészségügyi és oktatási szolgálatok felvállalása elválaszthatatlanul összetartoznak.

A bambusztermesztő és feldolgozó „Örökzöld reménység” elnevezésű projekt befektetés a jövőbe.

 

 

A bambuszokról röviden

Világszerte és Magyarországon is egyre ismertebb és fokozatosan terjedő növény a bambusz. Ez a pázsitfűfélék családjába tartozó megfásodó, rugalmas szárú örökzöld növény hozzánk főképp az ázsiai és csendes-óceáni régióból jutott el.

A bambusz hazánkban eddig szinte kizárólag dísznövényként ismert és elterjedt növény.

Anyaga egyedülálló pozitív tulajdonságainak és jellemzőinek köszönhetően haszonnövényként is számos lehetőséget kínál a feldolgozásra.

A Kárpát-medencében is mintegy 150 féle bambuszfaj megél fagytűrő képességének köszönhetően. (-20 °C-ig jelentősebb károsodás nélkül átvészelik a telet.)

Nem szennyezi a környezetet, mivel lebomlik, bármilyen más növényhez hasonlóan. Ennek a vendégnövénynek a gyökerei (rizómák) föld alatt minden irányba szétterjednek és ezekről különböző sűrűségben hajtások bújnak elő. „A rizómák növekedési sajátosságuk, morfológiai tulajdonságuk alapján két típusba sorolhatók, de van egy harmadik létező rizóma alakulás is, amely az előző két típus keveréke. A szimpodiális bambuszok föld feletti szárai nagyon közel, vagy akár szorosan állnak egymás mellett és a tövek kerülete felé terjeszkednek. Ez kertészeti szempontból rendkívül előnyös. (Tihanyi György)

A monopodiális rizómával rendelkező fajokra jellemző a gyorsabb és nagyobb távolságra való terjeszkedés, mely fajokat éppen ezért szükséges gyökér csapdával megfékezni, körülhatárolni.
(A bambuszok az Európai Unióban, így Magyarországon sincsenek az idegenhonos inváziós fajok között feltüntetve. http://www.termeszetvedelem.hu/idegenhonos-invazios-fajok ) https://tinyurl.hu/6FYf/

A többi növényhez képest 35 százalékkal több oxigént képes előállítani a légkör széndioxidjából, és sokkal hatékonyabban köti meg gyökereivel a talajt, megakadályozva ezzel az eróziót.

Bambusz a kertben – Bálint Gazda ajánlásával https://www.youtube.com/watch?v=M9OrNMY09Qo

Felhasználása

A bambuszok anyaga, a rájuk jellemző különleges tulajdonságaik révén kiválóan alkalmas alapanyaga pl. a textiliparnak, kézműiparnak, építőiparnak és élelmiszeriparnak.

Nagyon könnyű, rugalmas, mégis hihetetlen erős szára (a trópusi bambuszok szakítószilárdsága az acélénál is jobb, myomásállósága a betonénál is nagyobb) könnyen feldolgozható és hasznosítható.

Antiallergén, ezért a bambusz rostjából a pelenkától- fehérneműtől kezdve, bármilyen ruházati, illetve textil termék előállítható.

Néhány példa a lehetséges felhasználásra:  
https://tinyurl.hu/RrKV/ ; https://tinyurl.hu/Z4nE/  

Amiért érdemes vele foglalkozni.

A vidéki kis települések elsorvadásának megakadályozására egy lehetséges megoldás, amivel maximum 5-7 éven belül munkát és bevételeket lehet biztosítani a mélyszegénységben élő családoknak. A bambusz termesztésével, feldolgozásával és értékesítésével családi vállalkozások is beindulhatnak a bambusszal telepített terület méretétől függően.

Különböző szociális és oktatási intézményekben foglalkoztató műhelyek a saját kertben nővő bambuszokat használhatják fel alapanyagnak a kézműves foglalkozásokon.

Az „Örökzöld reménység” fejlesztési projekt lehetséges megvalósításának ajánlott ütemezése:

  • A projekt ismertetése, bemutatása vidéki önkormányzatok településfejlesztési bizottsága, valamint a különböző felekezetek gyülekezetei számára. (Becsült költségvetés készítése.)
  • A projekt „gondozása”, menedzselése.
  • Gyakorlati megvalósítás
  1. fázis: Ismertetjük a bambusztermesztés és felhasználás lehetőségeit, valamint közép,- és hosszútávon várható eredményeit, hasznát.
  2. fázis: A (gazdasági) bizottság (döntéshozó testület) projekttervet készít a közösség számára.
  3. fázis: Az elfogadott projektterv megvalósítása az abban foglaltak szerint elkezdődik.
  4. fázis: Anyagi és személyi feltételek megteremtése és biztosítása a projekt megvalósításához. (szükséges földterület kijelölése, előkészítése trágyázással szántással ősszel, bambusztövek beszerzése és ültetése tavasszal.)
  5. Az első évben a terület gyomtalanításával és a növekedéshez szükséges öntözéssel optimális feltételek biztosítása az ültetvény számára.
  1. A feldolgozó üzem/műhely megvalósulásához terv, illetve koncepció készítése. (A tervek alapján 3-5 év áll rendelkezésre a választott termékek előállításához szükséges műhely, üzem és gépek beszerzéséhez, beindításához.)
  1. 5 év múlva beindulhat a bambuszfeldolgozó műhely / vállalkozás / üzem.

Ajánlott és felhasznált irodalom, valamint egyéb források:

  • Tihanyi-Kósa: Bambuszok és díszfüvek képeskönyve - Kertek 2000.

  • 11 dolog, amit a bambuszról tudni kell!

https://www.edenkert.hu/diszkert/diszfak-es-cserjek/bambusz-slagernoveny-apolas-felhasznalas/1472/

  • Kertészetek és őstermelők, ahonnan beszerezhetők:

https://www.bambuszkerteszet.hu/

https://www.bambuszkerteszet.hu/

 


- https://www.facebook.com/bambuszspecialista/photos/?ref=page_internal    
- https://humusz.hu/hirek/bambuszvazas-kerekparok/21541

A projekt megvalósítását a fentiek alapján személyes meggyőződéssel ajánlom.

Ugyanakkor annak körültekintő, előzetes megvizsgálása, mérlegelése és a megvalósításról hozott döntése mindenki saját felelőssége.

Kísérleti munkaanyagként tesztelésre összeállította:  


                                                                                 Dani László

                                                                       Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
                                                                                 30 418 4878

                                                              

Debrecen, 2020. 12. 11.

Bambuszkivonat

bamboo-extract-300-mg-120-capsules-10140.jpg

Bambusz tea lehetséges???

"A pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó Bambuszfélék (Bambusoideae) alcsalád Bambusae nemzetségcsoportjának Botnád (Phyllostachys) nemzetsége egy nagyon különleges csoport a növényvilágon belül. Őshazájában, Kínában, felhasználása igen sokrétű. A rügyeiért, mint zöldségnövényt termesztik, továbbá a levél és a rizóma, a gyógyító és betegségmegelőző étrend szerves része. Ezen kívül a szár ipari, mint papír-, textil- illetve építőipari felhasználása is elterjedt. Célunk az volt, hogy a hazánkban előforduló Phyllostachys taxonok kiválasztásával, és vizsgálatával bebizonyítsuk, hogy a leveleikből készített teák fogyasztása a bennük rejlő magas polifenoltartalom és a velük összefüggésbe hozható kedvező antioxidáns kapacitás miatt is létjogosult. Továbbá kíváncsiak voltunk arra, hogy áprilistól novemberig, a havonkénti mintavétel alapján mely időpontban gyűjtött levelekből készített teák mutatják a legjobb eredményeket. A PNH taxonnal végzett előkísérleteim során, 14 módon készítettem elő a teákat a mérésekhez. A szobahőmérsékleten történő áztatás mellett forró vizes kivonást is végeztem 80, illetve 90 °C hőmérsékleten, változtatva a kivonási időtartamot (5, 10, illetve 20 perc). Ezen kívül vizsgáltam a 20 %-os alkoholos kivonatot is. Spektrofotometriás úton határoztam meg a galluszsavra vonatkoztatott összes polifenol tartalmat Folin-Ciocalteu reagenssel, illetve az antioxidáns kapacitást FRAP módszerrel, előbbit 760, utóbbit 593 nm-en. A forrázat, illetve az alkoholos kivonás a teakészítésnél, illetve a gyógyszergyártásnál fontos, így melléjük választottam ki a legjobb eredményeket produkáló 90 °C, 5 perces áztatást; így folytattam a fenológiai változás, illetve a taxonok közötti eltérés vizsgálatára irányuló főkísérleteimet. Az eredmények alapján elmondható, hogy az egyes kivonási módszerek között jelentős különbségek vannak, mind a polifenol tartalomban, mind az összes antioxidáns kapacitásban. A legjobb eredményeket a PH, illetve a PAA taxon mutatta. A forrázat, illetve az alkoholos kivonás esetében mind a két paraméternél április hónapban produkálták a legmagasabb értékeket, azon belül is közel azonosat. 47 Forrázat esetében teljes polifenolra több mint 250 μg galluszsav/ml-t, összantioxidáns kapacitásra majdnem 350 μg aszkorbinsav/ml-t kaptam. Alkoholos kivonás esetében a teljes polifenol 400 μg galluszsav/ml környékén alakult, az összantioxidáns kapacitás több mint 500 μg aszkorbinsav/ml-t jelentett mindkét taxon esetében. A harmadik kivonásmód esetében kimagaslóak lettek a PH taxon eredményei, még az előző 2 kivonásmód esetében az övéhez hasonló értékekkel rendelkező PAAhoz képest is. Összességében a Phyllostachys humilist nevezném meg a vizsgáltak között a legjobbnak. A kísérleti eredmények alapján el lehet gondolkodni az esetleg hazánkban, fogyasztásként történő felhasználáson."

Készítette: Burjan Szonja Szimona

Témavezető: dr Neményi András

Kövess minket Facebook-on! Kövess minket Google+-on!

Kapcsolat

Kiss Jenő
Ifjúság utca 6.
Erdőtelek 3358
Magyarország
06-30-516-0060
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.