A kosár üres

... minden ami bambusz

 

"A pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó Bambuszfélék (Bambusoideae) alcsalád Bambusae nemzetségcsoportjának Botnád (Phyllostachys) nemzetsége egy nagyon különleges csoport a növényvilágon belül. Őshazájában, Kínában, felhasználása igen sokrétű. A rügyeiért, mint zöldségnövényt termesztik, továbbá a levél és a rizóma, a gyógyító és betegségmegelőző étrend szerves része. Ezen kívül a szár ipari, mint papír-, textil- illetve építőipari felhasználása is elterjedt. Célunk az volt, hogy a hazánkban előforduló Phyllostachys taxonok kiválasztásával, és vizsgálatával bebizonyítsuk, hogy a leveleikből készített teák fogyasztása a bennük rejlő magas polifenoltartalom és a velük összefüggésbe hozható kedvező antioxidáns kapacitás miatt is létjogosult. Továbbá kíváncsiak voltunk arra, hogy áprilistól novemberig, a havonkénti mintavétel alapján mely időpontban gyűjtött levelekből készített teák mutatják a legjobb eredményeket. A PNH taxonnal végzett előkísérleteim során, 14 módon készítettem elő a teákat a mérésekhez. A szobahőmérsékleten történő áztatás mellett forró vizes kivonást is végeztem 80, illetve 90 °C hőmérsékleten, változtatva a kivonási időtartamot (5, 10, illetve 20 perc). Ezen kívül vizsgáltam a 20 %-os alkoholos kivonatot is. Spektrofotometriás úton határoztam meg a galluszsavra vonatkoztatott összes polifenol tartalmat Folin-Ciocalteu reagenssel, illetve az antioxidáns kapacitást FRAP módszerrel, előbbit 760, utóbbit 593 nm-en. A forrázat, illetve az alkoholos kivonás a teakészítésnél, illetve a gyógyszergyártásnál fontos, így melléjük választottam ki a legjobb eredményeket produkáló 90 °C, 5 perces áztatást; így folytattam a fenológiai változás, illetve a taxonok közötti eltérés vizsgálatára irányuló főkísérleteimet. Az eredmények alapján elmondható, hogy az egyes kivonási módszerek között jelentős különbségek vannak, mind a polifenol tartalomban, mind az összes antioxidáns kapacitásban. A legjobb eredményeket a PH, illetve a PAA taxon mutatta. A forrázat, illetve az alkoholos kivonás esetében mind a két paraméternél április hónapban produkálták a legmagasabb értékeket, azon belül is közel azonosat. 47 Forrázat esetében teljes polifenolra több mint 250 μg galluszsav/ml-t, összantioxidáns kapacitásra majdnem 350 μg aszkorbinsav/ml-t kaptam. Alkoholos kivonás esetében a teljes polifenol 400 μg galluszsav/ml környékén alakult, az összantioxidáns kapacitás több mint 500 μg aszkorbinsav/ml-t jelentett mindkét taxon esetében. A harmadik kivonásmód esetében kimagaslóak lettek a PH taxon eredményei, még az előző 2 kivonásmód esetében az övéhez hasonló értékekkel rendelkező PAAhoz képest is. Összességében a Phyllostachys humilist nevezném meg a vizsgáltak között a legjobbnak. A kísérleti eredmények alapján el lehet gondolkodni az esetleg hazánkban, fogyasztásként történő felhasználáson."

Készítette: Burjan Szonja Szimona

Témavezető: dr Neményi András

Kövess minket Facebook-on! Kövess minket Google+-on!

Kapcsolat

Kiss Jenő
Ifjúság utca 6.
Erdőtelek 3358
Magyarország
06-30-516-0060
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.