A kosár üres

... minden ami bambusz

 

Örö„Örökzöld reménység”

Fejlesztési projekt

Háztáji bambusz termesztésére, feldolgozására és értékesítésére

Agrárszociális projekt

önkormányzatok és keresztyén gyülekezetek részére

 

Fejlesztési cél:

1.     Települések földterületeinek hasznosítása a közösségépítés szolgálatába állítva. (közterületek, parkok, használaton kívüli temetők földterülete, egyéb földterületek) 2.     Maximum 5-7 éven belül nem csupán megtérül a kezdeti befektetés, hanem egy folyamatosan nyereséget termelő vállalkozás beindítását és növekedését is szolgálhatja.

3.     Foglalkoztatás, munkahelyteremtés elősegítése.

4.     Környezettudatosság erősítése.

5.     A levegő tisztítása, szűrése természetes módon.

6.     Életszemlélet változás.

Bevezetés

Az agrárszociális fejlesztési projektet a közösségépítés szolgálatába állítani nem egyszerű feladat. Kitartó és állhatatos munkával, szemléletformálással és folyamatos motiválással egy komplex szociális értékteremtő programot lehet megvalósítani.

A program beilleszthető a már meglévő kézműves, iparművész körök sorába.

Megfelelő keretek és feltételek biztosításával, folyamatos, tudatos irányítással és kíséréssel a programnak közösségteremtő- és megtartó erejét tapasztalhatják meg annak szervezői és résztvevői.

A mélyszegénységben élők önfenntartásának segítését jelentheti az önkormányzat és/vagy a különböző felekezetű gyülekezetek összefogásával és támogatásával indított projekt. Többek között tudatosan a „zöld település” programba is beilleszthető.

Különösen indokolt ez az elöregedő, fokozottan hátrányos helyzetű települések esetében, ahol a közösségfejlesztés és egyéb szociális, egészségügyi és oktatási szolgálatok felvállalása elválaszthatatlanul összetartoznak.

A bambusztermesztő és feldolgozó „Örökzöld reménység” elnevezésű projekt befektetés a jövőbe.

 

 

A bambuszokról röviden

Világszerte és Magyarországon is egyre ismertebb és fokozatosan terjedő növény a bambusz. Ez a pázsitfűfélék családjába tartozó megfásodó, rugalmas szárú örökzöld növény hozzánk főképp az ázsiai és csendes-óceáni régióból jutott el.

A bambusz hazánkban eddig szinte kizárólag dísznövényként ismert és elterjedt növény.

Anyaga egyedülálló pozitív tulajdonságainak és jellemzőinek köszönhetően haszonnövényként is számos lehetőséget kínál a feldolgozásra.

A Kárpát-medencében is mintegy 150 féle bambuszfaj megél fagytűrő képességének köszönhetően. (-20 °C-ig jelentősebb károsodás nélkül átvészelik a telet.)

Nem szennyezi a környezetet, mivel lebomlik, bármilyen más növényhez hasonlóan. Ennek a vendégnövénynek a gyökerei (rizómák) föld alatt minden irányba szétterjednek és ezekről különböző sűrűségben hajtások bújnak elő. „A rizómák növekedési sajátosságuk, morfológiai tulajdonságuk alapján két típusba sorolhatók, de van egy harmadik létező rizóma alakulás is, amely az előző két típus keveréke. A szimpodiális bambuszok föld feletti szárai nagyon közel, vagy akár szorosan állnak egymás mellett és a tövek kerülete felé terjeszkednek. Ez kertészeti szempontból rendkívül előnyös. (Tihanyi György)

A monopodiális rizómával rendelkező fajokra jellemző a gyorsabb és nagyobb távolságra való terjeszkedés, mely fajokat éppen ezért szükséges gyökér csapdával megfékezni, körülhatárolni.
(A bambuszok az Európai Unióban, így Magyarországon sincsenek az idegenhonos inváziós fajok között feltüntetve. http://www.termeszetvedelem.hu/idegenhonos-invazios-fajok ) https://tinyurl.hu/6FYf/

A többi növényhez képest 35 százalékkal több oxigént képes előállítani a légkör széndioxidjából, és sokkal hatékonyabban köti meg gyökereivel a talajt, megakadályozva ezzel az eróziót.

Bambusz a kertben – Bálint Gazda ajánlásával https://www.youtube.com/watch?v=M9OrNMY09Qo

Felhasználása

A bambuszok anyaga, a rájuk jellemző különleges tulajdonságaik révén kiválóan alkalmas alapanyaga pl. a textiliparnak, kézműiparnak, építőiparnak és élelmiszeriparnak.

Nagyon könnyű, rugalmas, mégis hihetetlen erős szára (a trópusi bambuszok szakítószilárdsága az acélénál is jobb, myomásállósága a betonénál is nagyobb) könnyen feldolgozható és hasznosítható.

Antiallergén, ezért a bambusz rostjából a pelenkától- fehérneműtől kezdve, bármilyen ruházati, illetve textil termék előállítható.

Néhány példa a lehetséges felhasználásra:  
https://tinyurl.hu/RrKV/ ; https://tinyurl.hu/Z4nE/  

Amiért érdemes vele foglalkozni.

A vidéki kis települések elsorvadásának megakadályozására egy lehetséges megoldás, amivel maximum 5-7 éven belül munkát és bevételeket lehet biztosítani a mélyszegénységben élő családoknak. A bambusz termesztésével, feldolgozásával és értékesítésével családi vállalkozások is beindulhatnak a bambusszal telepített terület méretétől függően.

Különböző szociális és oktatási intézményekben foglalkoztató műhelyek a saját kertben nővő bambuszokat használhatják fel alapanyagnak a kézműves foglalkozásokon.

Az „Örökzöld reménység” fejlesztési projekt lehetséges megvalósításának ajánlott ütemezése:

 • A projekt ismertetése, bemutatása vidéki önkormányzatok településfejlesztési bizottsága, valamint a különböző felekezetek gyülekezetei számára. (Becsült költségvetés készítése.)
 • A projekt „gondozása”, menedzselése.
 • Gyakorlati megvalósítás
 1. fázis: Ismertetjük a bambusztermesztés és felhasználás lehetőségeit, valamint közép,- és hosszútávon várható eredményeit, hasznát.
 2. fázis: A (gazdasági) bizottság (döntéshozó testület) projekttervet készít a közösség számára.
 3. fázis: Az elfogadott projektterv megvalósítása az abban foglaltak szerint elkezdődik.
 4. fázis: Anyagi és személyi feltételek megteremtése és biztosítása a projekt megvalósításához. (szükséges földterület kijelölése, előkészítése trágyázással szántással ősszel, bambusztövek beszerzése és ültetése tavasszal.)
 5. Az első évben a terület gyomtalanításával és a növekedéshez szükséges öntözéssel optimális feltételek biztosítása az ültetvény számára.
 1. A feldolgozó üzem/műhely megvalósulásához terv, illetve koncepció készítése. (A tervek alapján 3-5 év áll rendelkezésre a választott termékek előállításához szükséges műhely, üzem és gépek beszerzéséhez, beindításához.)
 1. 5 év múlva beindulhat a bambuszfeldolgozó műhely / vállalkozás / üzem.

Ajánlott és felhasznált irodalom, valamint egyéb források:

 • Tihanyi-Kósa: Bambuszok és díszfüvek képeskönyve - Kertek 2000.

 • 11 dolog, amit a bambuszról tudni kell!

https://www.edenkert.hu/diszkert/diszfak-es-cserjek/bambusz-slagernoveny-apolas-felhasznalas/1472/

 • Kertészetek és őstermelők, ahonnan beszerezhetők:

https://www.bambuszkerteszet.hu/

https://www.bambuszkerteszet.hu/

 


- https://www.facebook.com/bambuszspecialista/photos/?ref=page_internal    
- https://humusz.hu/hirek/bambuszvazas-kerekparok/21541

A projekt megvalósítását a fentiek alapján személyes meggyőződéssel ajánlom.

Ugyanakkor annak körültekintő, előzetes megvizsgálása, mérlegelése és a megvalósításról hozott döntése mindenki saját felelőssége.

Kísérleti munkaanyagként tesztelésre összeállította:  


                                                                                 Dani László

                                                                       Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
                                                                                 30 418 4878

                                                              

Debrecen, 2020. 12. 11.

Kövess minket Facebook-on! Kövess minket Google+-on!

Kapcsolat

Kiss Jenő
Ifjúság utca 6.
Erdőtelek 3358
Magyarország
06-30-516-0060
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.