A kosár üres

... minden ami bambusz

 

Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az

egymásnak ellentmondó információhalmazban. Sokan az egészséges ételek fogyasztását értik
alatta, noha az „egészséges étel” nem megfelelı kifejezés, hiszen a forgalomban lévı
élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthetı. Viszont vannak olyan ételek, italok,
amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás
a különféle ételek és italok megfelelı arányban és mennyiségben, kellı változatossággal
történı rendszeres fogyasztása, mely által a betegségek kockázatát minimálisra
csökkenthetjük.
Az egészséges étrendnek megfelelı mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára
fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó
tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Próbáljunk változatosan
táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehetı legtöbbféle készítési módot
alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a
valószínősége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális
mőködéséhez.
Vannak olyan tényezık, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például hogy milyen
nemőek vagyunk, van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre, életkorunk. A betegségek
többségének kialakulásáért viszont mi vagyunk felelısek életmódunk és táplálkozásunk által.
Ezeket a betegségeket hívjuk életmód- és táplálkozásfüggı betegségeknek.
A kardiovaszkuláris betegségekbıl származó elhalálozás olyan civilizációs probléma,
ami sok esetben elkerülhetı. (Egészséges táplálkozással és életmóddal a szív-és érrendszeri
betegségek egyharmada megelızhetı.) Zsírfogyasztásunk jóval magasabb, míg élelmi
rostfogyasztásunk jóval az ajánlott mennyiség alatti. Ezzel jó talajt biztosítunk az
érelmeszesedés, magas vérnyomás kialakulásához, ami jelentısen növeli a szívinfarktus,
agyvérzés veszélyét. A túlzott energia-bevitel és cukorfogyasztás nemcsak az elhízás
kockázatát rejti magában, hanem a II. típusú cukorbetegség kialakulását is. Magyarországon a
daganatos betegségekbıl származó halálozás a világon az egyik legnagyobb. Ez a szomorú
statisztikai adat megváltoztatható lenne, hiszen a daganatos betegségek 30-40%-a
megelızhetı egészséges táplálkozással.
A keleti orvoslás nagy súlyt helyez a betegségek megelızésére, mely tanácsok
formájában, általában a helyes életmódról szólnak. A táplálkozásnak különleges figyelmet
 
5
szentelnek, mert „a betegség a szájon keresztül hatol be". A kínai gyógyászat arra törekszik,
hogy az egész szervezetet erısítse. Ezért diétát, masszázst, napfürdıt, vízgyógyászatot,
gyógytornát és más alternatív módszereket egyaránt alkalmaz. A helyes táplálkozással történı
gyógyításhoz számtalan gyógynövényt és zöldséget nevez meg a kínai gyógyászat. Köztük
fontos helyen említik a Magyarországon fıként dísznövényként alkalmazott bambuszokat.
Pedig a bambuszok az összes fent említett, Magyarországon népbetegségnek számító tünetre
pozitív hatással vannak. Magas rosttartalma és kis energiatartalma miatt segít megelızni a
kardiovaszkuláris betegségek és a II. típusú cukorbetegség kialakulását, illetve könnyen
beilleszthetıek diétás és fogyókúrás étrendekbe. Magas antioxidáns és polifenol tartalmuk
bizonyítottan segíti a környezeti hatásokra kialakuló, és a rák kialakulásáért felelıs
szabadgyökök megkötését a sejtekben.
Szakdolgozatom témájául ezért választottam a bambuszok azon belül is a
phyllostachys nemzetség ismertetését; bemutatva, hogy díszítı értékük mellett igen fontos
egészségügyi elınyei vannak. Célom az volt, hogy egyes hazánkban elıforduló Phyllostachys
taxonok vizsgálatával bebizonyítsam, a rügyek fogyasztásának a bennük rejlı magas
polifenoltartalom és a velük összefüggésbe hozható kedvezı antioxidáns kapacitás miatti
létjogosultságát. És többek között elvégeztem egy érzékszervi vizsgálatot, hogy képet kapjunk
arról, hogy a magyar közízlés mennyire képes befogadni a bambuszrügyeket mint élelmiszert.
 
Készítette:
Verbai András
 

Konzulens: Dr. Neményi András

 
Kövess minket Facebook-on! Kövess minket Google+-on!

Kapcsolat

Kiss Jenő
Ifjúság utca 6.
Erdőtelek 3358
Magyarország
06-30-516-0060
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.