Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az
egymásnak ellentmondó információhalmazban. Sokan az egészséges ételek fogyasztását értik
alatta, noha az „egészséges étel” nem megfelelı kifejezés, hiszen a forgalomban lévı
élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthetı. Viszont vannak olyan ételek, italok,
amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás
a különféle ételek és italok megfelelı arányban és mennyiségben, kellı változatossággal
történı rendszeres fogyasztása, mely által a betegségek kockázatát minimálisra
csökkenthetjük.
Az egészséges étrendnek megfelelı mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára
fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó
tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Próbáljunk változatosan
táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehetı legtöbbféle készítési módot
alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a
valószínősége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális
mőködéséhez.
Vannak olyan tényezık, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például hogy milyen
nemőek vagyunk, van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre, életkorunk. A betegségek
többségének kialakulásáért viszont mi vagyunk felelısek életmódunk és táplálkozásunk által.
Ezeket a betegségeket hívjuk életmód- és táplálkozásfüggı betegségeknek.
A kardiovaszkuláris betegségekbıl származó elhalálozás olyan civilizációs probléma,
ami sok esetben elkerülhetı. (Egészséges táplálkozással és életmóddal a szív-és érrendszeri
betegségek egyharmada megelızhetı.) Zsírfogyasztásunk jóval magasabb, míg élelmi
rostfogyasztásunk jóval az ajánlott mennyiség alatti. Ezzel jó talajt biztosítunk az
érelmeszesedés, magas vérnyomás kialakulásához, ami jelentısen növeli a szívinfarktus,
agyvérzés veszélyét. A túlzott energia-bevitel és cukorfogyasztás nemcsak az elhízás
kockázatát rejti magában, hanem a II. típusú cukorbetegség kialakulását is. Magyarországon a
daganatos betegségekbıl származó halálozás a világon az egyik legnagyobb. Ez a szomorú
statisztikai adat megváltoztatható lenne, hiszen a daganatos betegségek 30-40%-a
megelızhetı egészséges táplálkozással.
A keleti orvoslás nagy súlyt helyez a betegségek megelızésére, mely tanácsok
formájában, általában a helyes életmódról szólnak. A táplálkozásnak különleges figyelmet
5
szentelnek, mert „a betegség a szájon keresztül hatol be". A kínai gyógyászat arra törekszik,
hogy az egész szervezetet erısítse. Ezért diétát, masszázst, napfürdıt, vízgyógyászatot,
gyógytornát és más alternatív módszereket egyaránt alkalmaz. A helyes táplálkozással történı
gyógyításhoz számtalan gyógynövényt és zöldséget nevez meg a kínai gyógyászat. Köztük
fontos helyen említik a Magyarországon fıként dísznövényként alkalmazott bambuszokat.
Pedig a bambuszok az összes fent említett, Magyarországon népbetegségnek számító tünetre
pozitív hatással vannak. Magas rosttartalma és kis energiatartalma miatt segít megelızni a
kardiovaszkuláris betegségek és a II. típusú cukorbetegség kialakulását, illetve könnyen
beilleszthetıek diétás és fogyókúrás étrendekbe. Magas antioxidáns és polifenol tartalmuk
bizonyítottan segíti a környezeti hatásokra kialakuló, és a rák kialakulásáért felelıs
szabadgyökök megkötését a sejtekben.
Szakdolgozatom témájául ezért választottam a bambuszok azon belül is a
phyllostachys nemzetség ismertetését; bemutatva, hogy díszítı értékük mellett igen fontos
egészségügyi elınyei vannak. Célom az volt, hogy egyes hazánkban elıforduló Phyllostachys
taxonok vizsgálatával bebizonyítsam, a rügyek fogyasztásának a bennük rejlı magas
polifenoltartalom és a velük összefüggésbe hozható kedvezı antioxidáns kapacitás miatti
létjogosultságát. És többek között elvégeztem egy érzékszervi vizsgálatot, hogy képet kapjunk
arról, hogy a magyar közízlés mennyire képes befogadni a bambuszrügyeket mint élelmiszert.
Készítette:
Verbai András
Konzulens: Dr. Neményi András