A kosár üres

... minden ami bambusz

 

Kedves Jenő!

Ígértem, hogy időnként beszámolok majd a májusban Erdőtelken vett P. Vivaxok helyzetéről, fejlődéséről.

Nos, mindkettő szépen megeredt, amire a hibátlanul lezajlott lombcseréből következtetek. Az új lombozat mindkét növény esetében szép, élénkzöld és egészséges, valamennyi élő ág újra lombos lett. Az egyik növény hozott egy kb. 1 méteres, hurkapálca vastagságú új hajtást is, és azon is szép friss lombozat van.

Így hát örülök a két új jövevénynek, ősszel meg is csinálom nekik a rizómazárat, megfelelő méretű teret hagyva nekik a fejlődéshez. Még egyszer köszönöm a növényeket.

Ami viszont egyre erősebb kétely bennem, és egyre több jel utal arra, az az, hogy valójában csak az egyik növény (amit Vivax Huangwenhu Inverza néven vettem) Vivax, de a másik, amit P. Vivax Aureocaulisként vettem, az valójában nem is Vivax, hanem valami más Phyllostachys fajta és véletlenül összekeveredtek tavasszal….

Amikre ezt a meglátásomat alapozom, azok az alábbiak:

  • a P. Vivax fajtáknak teljesen sima, szinte lakozottan fényes a szára. Ezt a P. Vivax Huangwenzhu Inversám szépen hozza is, de a másik növény szára olyan, mint egy nagyon finom csiszolóvászon, tehát érdes és matt fényű a szára…..
  • ezt támasztja alá a Budapesti Fűvészkertben, valamint a Balatonlellei Márton cukrászda parkolójában lévő szép P. Vivax Aureocaulis példányok is a maguk teljesen sima, fényes szárukkal.
  • mindkét növényt tavasszal csak úgy tudtuk elhozni, hogy jócskán le kellett vágni belőlük, hogy a kocsiba beférjenek. A szár vágatát megnézve jelentősen vastagabb a P. Vivax Aureocaulisként vett növény szárának falvastagsága, mint a P. Vivax Huangwenzhu Inversaként vett növény (nagyjából azonos átmérőjű szárának) falvastagsága. Az pedig közismert, hogy a P. Vivaxok viszonylag vékony falvastagságú szárral rendelkeznek, ezért nem használják az építő iparban, ellentétben mondjuk a P. Bambusoidessel, aminek kimondottan vastag a szárfala.
  • A P. Vivax Aureocaulis szára inkább vaníliasárga, nem pedig markáns narancssárgás színű, mint amilyen a tavasszal vett növény.

Próbáltam beazonosítani a P. Vivax Aurocaulisként vett növényt, és részben a nálam már meglévő fajták, részben a szakirodalom alapján én úgy vélem, hogy ez a növény valójában vagy P. Bambusoides Castillonis, vagy P. Aureosulcata Spectabilis lehet. Kérdés, hogy Önnél ezek közül melyik van, és így vajon mivel lehetett összetéveszteni tavasszal?....

Hát jelenleg itt tartok…. Azért remélem, hogy előbb-utóbb csak lesz P. Vivax Aurocaulis is a kertünkben….  Ezt azért szeretném, mert ez az a fajta, ami viszonylag alacsonyabb szárhossz (8-10 méter) mellett már igen tekintélyes szárátmérőt tud kialakítani Magyarországon is, amellett, hogy a zöld csíkok miatt igen dekoratív is ez a fajta…..

Ha netán Zamárdi felé jár valamikor, szívesen megmutatom a jelenlegi növényeket.

Üdvözlettel:

Bánhidi Z.

Kövess minket Facebook-on! Kövess minket Google+-on!

Kapcsolat

Kiss Jenő
Ifjúság utca 6.
Erdőtelek 3358
Magyarország
06-30-516-0060
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.