A kosár üres

... minden ami bambusz

 

Tisztelt Kiss Úr!

Kedves Bambuszkertészet!
 
Erkélyre szeretnék jövőre a szomszédoktól térelválasztónak bambuszt ültetni konténerbe (nagy méret virágládába). Az erkély DNY-i fekvéső, nagyon napos és meleg, épp ezért a bambusz tervezett helye fölé is pergolát szeretnék készíttetni, és azt lilaakáccal befuttatni, hogy árnyékot adjon - elsősorban nekünk, de nyilvá a bambusznak is. A pergola nagyjából 2,5 méter magasan futna (kb. 2 méterrel a föld szinte fölött).
 
A honlapjukon és ott is a blogon tájékozódva azt látom, hogy elsősorban a Fargesia rufa fajtát ajánlják dézsában tartásra - ez nekem is tetszik, így valószínűleg ezt fogom Önöktől megrendelni jövőre. Viszont a nagy méretű ládába ezt össze kellene ültetnem a pergolát takaró lilaakáccal, és ezzel kapcsolatban vannak kérdéseim.
 
Az első rögtön az, hogy mennyire ültethető Önök szerint bármi össze a bambusszal. A láda mérete nem lenne akadály, bőven van hely a gyökereknek. A lilaakác erős karógyökeret fejleszt, így én azt gondolom, a bambusz gyökérzete el kell, hogy férjen felette - de kérem, javítson ki, ha tévedek! A lilaakác a meszes talat nem kedveli, inkább a savanyú, közepesen termékeny talajt, ami nem szárad ki teljesen. Ezek a körülmények vajon a Fargesia rufa számára is megfelelőek? A talaj nedvességtartalmával nem lesz gond, öntözőrendszer gondoskodik majd a növényekről, és mivel a bambusz gyökérzete magasabban lesz, úgyis kevesebb víz jut majd mélyebbre a lilaakácnak. Az első évek után árnyékot is kap majd a bambusz, legalábbis (földtől) 2M magasságig.
 
Mit gondolnak, elképzelhető ilyen összeültetés? Vagy a lilaakác írt igényei mellett tudnak másik bambusz fajt ajánlani? Milyen talaj-nedvesség igénye van a Fargesia rufának?
 
 Ilyen érdekes kérdést még nem tettek fel nekem. 
Nem tudom mennyire versenyeznek a növények gyökerei egymással. Erre nincs tapasztalatom.
Annyit tudok, ha a bambusz megerősödik nem hagyja magát, bármelyik növény legyőzi a talajban is.
Vittek már sokféle földtípusba tőlem bambuszt.
A savanyú talaj ismét egy különleges kivétel. Nem gondolom, hogy elpusztulna benne a növény.
Ez az összeültetés egy kuriózum lenne, egy olyan kísérlet, ami esetleg egy cikket is megérdemelne egy szaklapban.
Hirtelen ennyi gondolatom támadt.
Kövess minket Facebook-on! Kövess minket Google+-on!

Kapcsolat

Kiss Jenő
Ifjúság utca 6.
Erdőtelek 3358
Magyarország
06-30-516-0060
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.